Khinkali (recept)



In oktober vorig jaar in Tbilisi (Georgië) geweest en voor het eerst Khinkali gegeten. Het zijn deegzakjes gevuld met sappig varkens- en/of rundvlees en worden gekruid met o.a. chilipepers, koriander en fenegriek. Ik heb ze net voor het eerst zelf gemaakt.

Voor ongeveer 25 Khinkali heb je het volgende nodig
Deeg
• 500 gram bloem
• 200 ml water
• 1 tl zout

Vulling
• 500 gram halfom gehakt
• 250 ml water
 2/3 uien, fijngehakt
• 15 gram verse fijngehakte koriander
• 1 tl Indiase Curry Madras (Jumbo)
• 0,5 tl chilipoeder
• Versgemalen zwarte peper naar smaak

Verder nodig
 Deegkom of keukenmachine
• Deegroller
• Grote pan

Bereidingswijze
  • Meng bloem en zout in een kom.
  • Voeg al roerend het 200 ml warme water toe tot een deeg ontstaat.
  • Kneed daarna tot een gladde massa, ongeveer 7 minuten. 
  • Laat het deeg even afgedekt rusten. 
  • Of als je later verder wilt gaan even in huishoudfolie in de koelkast.
  • Meng ondertussen het vlees met de koriander, kruidenmix, chilipoeder, uien en 250 ml water in een kom tot een homogene massa.
  • Breng op smaak met zout en peper en zet even apart.
  • Verdeel nu het deeg in 25 gelijke stukken en vorm elk stuk tot een bal. 
  • Rol elke bal uit en plaats ongeveer 2 el. vulling in het midden.
  • Vouw de randen van het deeg naar elkaar toe over de vulling zodat er plooien ontstaan en de vulling bedekt is. 
  • Draai de bovenzijde dicht en knijp/snijd overtollig deeg eraf.
  • Herhaal tot de vulling op is.
  • Breng een grote pan gezout water aan de kook.
  • Voeg al roerend de bolletjes toe aan de pan.
  • Breng opnieuw aan de kook en laat nog 10 minuten doorkoken.
  • Herhaal tot alles gekookt is.
  • Giet af en serveer heet. 
  • Breng op smaak met zwarte peper.
Hoe eet je ze?
Houd vast aan de bovenkant, zuig eerst een beetje sap eruit en eet alles op behalve het “handvat”.

Reacties