In oktober vorig jaar in Tbilisi (Georgië) geweest en voor het eerst Khinkali gegeten. Het zijn deegzakjes gevuld met sappig varkens- en/of rundvlees en worden gekruid met o.a. chilipepers, koriander en fenegriek. Ik heb ze net voor het eerst zelf gemaakt.
Voor ongeveer 25 Khinkali heb je het volgende nodig
Deeg
• 500 gram bloem
• 200 ml water
• 1 tl zout
Vulling
• 500 gram halfom gehakt
• 250 ml water
• 250 ml water
• 2/3 uien, fijngehakt
• 15 gram verse fijngehakte koriander
• 1 tl Indiase Curry Madras (Jumbo)
• 0,5 tl chilipoeder
• Versgemalen zwarte peper naar smaak
• Deegroller
• Grote pan
Bereidingswijze
• 15 gram verse fijngehakte koriander
• 1 tl Indiase Curry Madras (Jumbo)
• 0,5 tl chilipoeder
• Versgemalen zwarte peper naar smaak
Verder nodig
• Deegkom of keukenmachine
• Grote pan
Bereidingswijze
- Meng bloem en zout in een kom.
- Voeg al roerend het 200 ml warme water toe tot een deeg ontstaat.
- Kneed daarna tot een gladde massa, ongeveer 7 minuten.
- Laat het deeg even afgedekt rusten.
- Of als je later verder wilt gaan even in huishoudfolie in de koelkast.
- Meng ondertussen het vlees met de koriander, kruidenmix, chilipoeder, uien en 250 ml water in een kom tot een homogene massa.
- Breng op smaak met zout en peper en zet even apart.
- Verdeel nu het deeg in 25 gelijke stukken en vorm elk stuk tot een bal.
- Rol elke bal uit en plaats ongeveer 2 el. vulling in het midden.
- Vouw de randen van het deeg naar elkaar toe over de vulling zodat er plooien ontstaan en de vulling bedekt is.
- Draai de bovenzijde dicht en knijp/snijd overtollig deeg eraf.
- Herhaal tot de vulling op is.
- Breng een grote pan gezout water aan de kook.
- Voeg al roerend de bolletjes toe aan de pan.
- Breng opnieuw aan de kook en laat nog 10 minuten doorkoken.
- Herhaal tot alles gekookt is.
- Giet af en serveer heet.
- Breng op smaak met zwarte peper.
Hoe eet je ze?
Houd vast aan de bovenkant, zuig eerst een beetje sap eruit en eet alles op behalve het “handvat”.
Reacties
Een reactie posten